Neviditelný nepřítel na barikádách: putování spletitými uličkami nouzového stavu v ČR

24. 01. 2021 13:58:36
Skutečná fakta o jarní korokrizi roku 2020, kterou si každý člověk prošel a zažil na vlastní kůži a mnohým lidem zkomplikovala život.

Již jsem si odvykl vyjadřovat se ke společenskému dění. Projevy na sociálních sítích jsou na mou povahu až příliš agresivní. Sledovat chování politiků, novinářů, vědců a občanů, kteří měli a mají tendenci se projevovat a předhánět se ve stupidnějších projevech, aby se dostali do záře reflektorů, pro mě překročilo únosnou mez. Covid-19 přinášel a přináší do našich životů nejistotu. Nejistotu, kdy nevíme, jestli se setkáme s onemocněním a zemřeme, nebo budeme mít dlouhodobé zdravotní potíže. Na druhou stranu před námi stojí nejistota v podobě udržení stabilní práce, nejistota fyzického a psychického týrání manipulátorů, opuštěnost sociálně slabých. Mnoho složitých otázek nejistoty, které nedokáže jeden smrtelník pojmout. Svět je natolik složitý, že jej vnímáme na základě našeho subjektivního světa, při němž selektujeme informace pro nás důležité. Nevýznamné zprávy se naopak snažíme zahodit do odpadkového koše. Takové soukolí nás ovšem vede k tomu, že přicházíme o informace z celé společnosti a tak závažný problém v podobě pandemie nám bude dělat problém pochopit. V oné záplavě informací se dnes již nedá relevantně vyznat, což i pro mě samého vyvolávalo nepříjemné stavy. Abychom se z toho nezbláznili, je pro nás lepší číst zprávy, které jsou blízké našim postojům. Vzhledem k pestré paletě mých kamarádů, kteří se v pohledu na dění na celý covid-19 nedokázali shodnout, ani jestli za to mohla Čína, ilumináti, koblihy, nebo pražská kavárna, začal jsem studovat dění během nouzového stavu na jaře od prvního dne, kdy jej premiér Andrej Babiš vyhlásil. Sbíral jsem a analyzoval materiály, které se dostaly na veřejnost. Určoval jsem spolehlivost informací, jež se daly zakomponovat do závěrečné práce. Z tohoto vzešla knížka, kterou jsem se formou blogu rozhodl poskytnout lidem.

Kniha je poměrně náročná na čtení. Velice těžko jsem hledal vyvážení mezi odborností a laicizací prezentovaného jazyka. Proto je lepší se k textu vracet na základě veřejné diskuse nad jednotlivými tématy.

V knize nechci nikoho poučovat, držel jsem se čistě popisného způsobu. Tím pádem jsem nechtěl hledat lék na krizi, abych vám vysvětloval, co si máte myslet, těch rozumbradů je tolik, že i fotbalových trenérů u televize s pivem v ruce tolik není. Jsem historik dějin pamětníků a není to ani mou úlohou. Můžu nicméně poskytnout komplexní ponaučení z prožitých událostí předestřenými fakty a zasazením informací do kontextu. Mohu tak inspirovat prostého občana a dát možnost k zamyšlení lidem, jestli je potřeba změnit vlastní přístup. Podívat se, co zemi v době jarní krize šlechtilo a co zemi naopak tížilo. Text nám pomůže najít silné stránky naší společnosti, které při jakékoliv krizi třeba využít a negativní, jichž bychom se měli vyvarovat, nebo umět bránit. Může nás efektivně připravit na další podobnou výzvu, kterou paradoxně právě zažíváme. Infekční choroby, stejně jako koronaviry nevymizí a pokud se nechceme před světem uzavřít, nebo snášet útlaky, musíme se společně naučit problémy řešit. Korokrize totiž jasně ukázala, že ji nezajímá, jestli věříte v Boha, nebo jste ateista. Nezajímá ji, jestli jste dělník, nebo podnikatel. O práci díky tomuto problému může přijít kdokoliv. O své blízké může přijít čtenář České televize, nebo Aeronetu. Z toho důvodu jsem se pokusil ukázat, jak přistoupila společnost k tomuto viru. Nezajímalo mě, co se děje za oponou, ale vše co se událo před oponou a mělo tak přímý dopad na naše bytí a nebytí.

https://www.dropbox.com/s/6l13ezjvek19wfc/Neviditeln%C3%BD%20nep%C5%99%C3%ADtel%20na%20barik%C3%A1d%C3%A1ch.pdf?dl=0&fbclid=IwAR3o88zAmlOQ60Xo1lcpxjSt3i4F-oc1ntKqn7qesd7nd0Z5uOoz9OMwvJc

Autor: Jan Zerbst | neděle 24.1.2021 13:58 | karma článku: 5.25 | přečteno: 245x

Další články blogera

Jan Zerbst

Historie Putinem zlomená, aneb po stopách historické reality dějin Ukrajiny – 5. část

Důležité informace o tom jak vznikal ukrajinský národ v 19. století, kdy se utvářely evropské národy.

17.3.2022 v 16:05 | Karma článku: 10.30 | Přečteno: 304 |

Jan Zerbst

Historie Putinem zlomená, aneb po stopách historické reality dějin Ukrajiny – část 4.

Dnes vám předestřu pohled na kontroverzní osobu Bohdana Chmelnického, který se postavil proti Polsku, aby skončil v náručí carského Ruska.

9.3.2022 v 12:08 | Karma článku: 10.89 | Přečteno: 343 |

Jan Zerbst

Historie Putinem zlomená, anebo po stopách historické reality dějin Ukrajiny – část 3.

Nyní se zaměřím na dějiny Krymu, jenž je okupován Ruskem od roku 2014, na což civilizovaný svět adekvátně nezareagoval. Tím agresora utvrdil, že může beztrestně zabírat území suverénního státu.

2.3.2022 v 18:47 | Karma článku: 13.81 | Přečteno: 423 |

Jan Zerbst

Historie Putinem zlomená, aneb po stopách historické reality dějin Ukrajiny – část 2.

Když se rozpadla Kyjevská Rus, život se nezastavil. Rozpadla se na velké množství malých knížectví. Je tedy otázkou, zdali Putinův vlhký sen o nároku na Ukrajinu se dá vyčíst v následujícím období tzv. Zlaté hordy.

28.2.2022 v 21:32 | Karma článku: 15.52 | Přečteno: 496 |

Další články z rubriky Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 59 | Diskuse

Zdenek Slanina

Problém co začal už Arrhenius: Kysličník uhličitý a doba ledová - a teď i sopečné aktivity

Už S. Arrhenius řešil vztah obsahu CO2 v atmosféře i k době ledové. Tehdy hlavně ukázal, že jeho navyšování v atmosféře povede k nárůstu její teploty. Nyní výzkumy z univerzity v Sydney ukazují na roli sopek v nástupu ochlazování.

26.3.2024 v 5:22 | Karma článku: 22.54 | Přečteno: 503 |

Martin Tuma

Berte Viagru, dokud si na to vzpomenete

Rozsáhlá studie odhalila významné snížení výskytu Alzheimerovi nemoci u pravidelkných uživatelů Viagry

25.3.2024 v 14:17 | Karma článku: 13.60 | Přečteno: 303 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 13.86 | Přečteno: 180 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.08 | Přečteno: 284 | Diskuse
Počet článků 36 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 478

Jsem člověk, který relaxuje psaním; víc o mně není potřeba vědět.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...