Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Historie Putinem zlomená, aneb po stopách historické reality dějin Ukrajiny – 5. část

Důležité informace o tom jak vznikal ukrajinský národ v 19. století, kdy se utvářely evropské národy.

Vznik ukrajinského národa

 

Pro vývoj moderní společnosti na evropském kontinentu je zásadní 19. století, kdy docházelo k identifikaci národa na základě společných kulturních a politických symbolů (jazyk, dějiny v jakémkoliv státoprávním uskupení, území, obyčeje, víra).Základ pro takové uvědomění vycházel z hlásání národní emancipace, za níž stál filozof Herder. Ten tvrdil, že lidstvo se skládá z národů a člověk náleží k lidstvu již jako nacionálně určený, a právě toto určení muselo identifikovat své kořeny, což se dělo právě v 19. století. Národní identita Ukrajinců se formovala v carském Rusku a Rakouském císařství (později Rakousku-Uhersku).

Pro Ukrajinu carského Ruska je příznačné, že již od konce 18. století se objevily rukopisy v lidovém ukrajinském jazyce. Za základní dílo ukrajinského národního obrození se v literatuře považuje vydáníAeneidy Ivana Kotljarevského z roku 1798. Jednalo se oprvní ukrajinskou knihu tištěnou v lidové řeči. První mluvnice ukrajinského jazyka následně vyšla v první půlce 19. století.

Vlivným centrem byla zpočátku charkovská univerzita založená roku 1805, kde se intelektuálové začínali zaobírat myšlenkou ukrajinské identity. Odsud vyšli první nejenergičtější a nejznamenitější buditelé ukrajinského obrození jako Hryhorij Kvitka-Osnovjanenko, nebo Mykola Kostomarov. V Charkově se objevili po založení univerzity vlastivědné časopisy Ukrajinská revue, či Ukrajinský sborník. Brzo se však centrum proukrajinského smýšlení přesunulo do Kyjeva, kde v roce 1834 vznikla univerzita, avšak pod ruskou kuratelou. To znamenalo, že v srdci Ukrajiny se objevilo nové středisko pro vývoj ukrajinské identity. Výraznou úlohu zde sehrál první rektor Kyjevské univerzity Mychajlo Maksymovyč. Jednalo se o jakousi ukrajinskou obdobu Františka Palackého. Maksymovyč se zabýval studiem Kyjevské Rusi a vydával periodika zcela věnované otázkám Ukrajiny.

Ústřední postavou ukrajinského obrození byl také básník Taras Ševčenko, který se ve svých dílech vracel do minulosti ukrajinského národa a propagoval ukrajinský spisovný jazyk. Nejznámější sbírka pocházela z roku 1840 s názvemKobzar. Mezi Ukrajinci v Rusku a Čechy v rakouském mocnářství panoval intelektuální kontakt, který mimo jiné vyústil v Ševčenkovu poému z roku 1845 o Janu Husovi prostě nazvanou Kacíř.

Na Kyjevské univerzitě vznikl roku 1846 Cyrilo-Metodějovské bratrstvo, jež se pokoušelo o teoretické vyjádření a zdůvodnění ukrajinské národní ideologie na širších politických a sociálních základech. O rok později bylo bratrstvo zrušeno a padlo za oběť carským represím. Zakladatelé byli zatčeni a potrestáni. Na bratrstvo navázal v carském Rusku pomyslný hon na čarodějnice právě proti Ukrajincům. Došlo to tak daleko, že ukrajinština a ukrajinská literatura byly oficiálně zakázány roku 1876, což Ukrajince nezlomilo. Svůj jazyk i literaturu dále rozšiřovali. Stála zatím opět Kyjevská univerzita, jež položila v 70. a 80. letech předminulého století základ pro ukrajinskou vědu a podněcovala oživení její literatury.

Situace v rakouské části dnešní Ukrajiny, Haliči, byla odlišná. Již za vlády Josefa II. se na lvovské univerzitě povolily semináře a ukrajinské katedry. Záhy po jeho smrti došlo k útlumu ukrajinského cítění, který se projevil až po roce 1830, kdy se započala objevovat ukrajinsky psaná literatura pro Ukrajince. Mezi dominantní autory patřil například básník Markijan Šaškevyč. Jeho okolí se pokusilo vydat almanachZorja v roce 1834, jakousi historicko-etnologickou sbírku ukrajinského národa, nicméně ta nikdy neprošla cenzurním sítem úřadů. Ukrajinci v Rakouské říši si museli na uvolnění počkat do roku 1848, kdy císařství rozkolísalo jaro národů. Ukrajincům se dostalo národně-politických práv. Pro ukrajinský lid se zrušila robota a byli uznáni za samostatnou a rovnoprávnou národnost Haliče. Vznikl také první ukrajinský list Zorja Halickaja. Někteří obyvatelé Haliče se přiklonili v dalších desetiletích k tzv. moskvofilství (obdoba rusofilství), které se však neuchytilo, ačkoliv je z Ruska podporoval samotný car. Moskvofilové již tehdy razili tezi, že oblast Haliče byla pouze dočasně zabraným územím Ruska. Na druhou stranu útlak Ukrajinců v Rusku měl za následek určitý exodus do Haliče, kde se dále rozvíjela národní identita Ukrajinců a moskvofilové ztratili fakticky vliv. Naopak národní sebeurčení Ukrajinců pokračovalo.

Kruciálním problémem se v dnešní době ukázalo, že postupem času se v carském Rusku Ukrajinci až do národního obrození považovali jak za Ukrajince tak za Rusi, taková dvojí identita dnes může být viděna i na východě Ukrajiny, kdy Putin očekával, že rusky mluvící obyvatelstvo bude okupanty vítat mlékem, solí a házet na ně květiny. Šeredně se však spletl a Ukrajinci se již několik týdnů srdnatě brání a hází po nich leda tak naváděné střely. To ovšem nic nemění na tom, že v klíčové době 19. století našli Ukrajinci svou národní identitu a stali se legitimním národem požadující svou suverenitu. Jejich vývoj kopíroval obrozenecké tendence v jiných zemích. Stačí se podívat na Země Koruny české a každý pochopí, že postavit se za Putina podkopává i samotnou českou suverenitu a identitu, poněvadž by si v tom případě mohlo na české území klást nároky Rakousko, Maďarsko zase na Slovensko, a takhle bychom mohli pokračovat. Naopak musí se jasně konstatovat, že Ukrajina se v klíčovém období 19. století, kdy se vytvářela národní identita evropských národů, stává legitimním národem se všemi klady i zápory. Tvrzení, že se jedná o součást Ruska, je pouze Putinovým narativem a vede k vraždění mnoha osob.

 

 

Použitá literatura

 

Ševčenko, T.: Kacíř. Praha 2005.

Magocsi, R., P.: Dějiny Ukrajiny. Praha 2015.

Boczkowski, H.: Z dějin Ukrajiny a ukrajinského obrození. Praha 1919.

Herder, J., G.: Umění k lidskosti: úvahy o jazyce a literatuře. Praha 2006.

Bojda, M.: Herderova filosofie kultury Herder a německé osvícenství. Praha 2015 (známka výborně).

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Jan Zerbst | čtvrtek 17.3.2022 16:05 | karma článku: 10,63 | přečteno: 304x
  • Další články autora

Jan Zerbst

Historie Putinem zlomená, aneb po stopách historické reality dějin Ukrajiny – část 4.

Dnes vám předestřu pohled na kontroverzní osobu Bohdana Chmelnického, který se postavil proti Polsku, aby skončil v náručí carského Ruska.

9.3.2022 v 12:08 | Karma: 10,89 | Přečteno: 344x | Věda

Jan Zerbst

Historie Putinem zlomená, anebo po stopách historické reality dějin Ukrajiny – část 3.

Nyní se zaměřím na dějiny Krymu, jenž je okupován Ruskem od roku 2014, na což civilizovaný svět adekvátně nezareagoval. Tím agresora utvrdil, že může beztrestně zabírat území suverénního státu.

2.3.2022 v 18:47 | Karma: 14,16 | Přečteno: 423x | Věda

Jan Zerbst

Historie Putinem zlomená, aneb po stopách historické reality dějin Ukrajiny – část 2.

Když se rozpadla Kyjevská Rus, život se nezastavil. Rozpadla se na velké množství malých knížectví. Je tedy otázkou, zdali Putinův vlhký sen o nároku na Ukrajinu se dá vyčíst v následujícím období tzv. Zlaté hordy.

28.2.2022 v 21:32 | Karma: 15,52 | Přečteno: 496x | Věda

Jan Zerbst

Historie Putinem zlomená, aneb po stopách historické reality dějin Ukrajiny – část 1.

Tento text je určen pro ty, co soucítí s ukrajinským obyvatelstvem a jsou vystaveny neodborným a nevzdělaným projevům ospravedlňující ruské zločiny na Ukrajině v internetovém prostoru.

25.2.2022 v 12:11 | Karma: 21,79 | Přečteno: 741x | Věda

Jan Zerbst

Co měli udělat fanoušci SK Slavia Praha po kontroverzním zápase s Rangers FC

Normálně se ke sportu nevyjadřuji, ale dění kolem čtvrtečního zápasu SK Slavia Praha mě dost šokovalo.

23.3.2021 v 16:25 | Karma: 21,67 | Přečteno: 800x | Sport
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rusové v noci ničili ukrajinskou infrastrukturu, znovu útočili i na Charkov

27. dubna 2024  8:05

Sledujeme online Rusko v noci na sobotu zaútočilo na energetickou strukturu Ukrajiny. Ve třech oblastech poškodili...

V Česku přibývá nakažených malárií, nemoc si lidé vozí z dovolené

27. dubna 2024  7:29

Po útlumu v době covidu-19 opět roste počet Čechů, kteří se v zahraničí nakazili malárií. Loni jich...

Izrael zaslal Hamásu reakci na postoj k ukončení války, hnutí žádalo příměří

27. dubna 2024  7:07

Palestinské hnutí Hamás uvedlo, že v sobotu dostalo od Izraele oficiální odpověď, která se týká...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Rozstřel Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

  • Počet článků 36
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 519x
Jsem člověk, který relaxuje psaním; víc o mně není potřeba vědět.